Razlaga BEAM metode 9

Osnovni problemi čustvene občutljivosti so slabša ali slaba samopodoba (nisem dovolj dober, lep, zanimiv, sposoben, pameten, sem vreden posmeha in zaničevanja …), pomanjkanje notranje moči, zato prevlada strah ( ogrožen sem, nekaj se mi bo zgodilo, ne bom zmogel, znal rešiti problema, kriv sem …), spregledanost (nepomemben sem). Iz tega izhajajo ostala čustva, občutja, počutje, notranje drame in reakcije – mehanizmi, s katerimi hočemo to ali prikriti ali nadomestiti, in si izboriti prostor pod soncem.

Zaradi slabše samopodobe – občutja manjvrednosti ali celo ničvrednosti, se ljudje potegnejo vase, v njih se odvija notranja drama samoobtoževanja, vnaprej vedo, da ne bodo zmogli in se zato raje ne lotijo dela, opravil … strah pred neuspehom jim onemogoči, da se zadev lotijo, saj to pomeni za njih nov poraz.

Vidijo in potencirajo, kar jim ni uspelo, in kar jim uspe je zanemarljivo, samoumevno, premalo, da bi lahko iz tega črpali moč in popravili samopodobo.

Uspehi se jih ne dotaknejo, kot da padejo v jamo brez dna, ki jih pogoltne, da izginejo. Manjka jim “prostorček” uspešnosti, manjka prostorček, kjer se nalaga, da so dovolj dobri in da zmorejo. V stres jih spravi vsaka nova zahteva, nova naloga ali projekt v službi, ob najavi spremembe začutijo stisko, ker je njihova prva misel:

“Ne bom zmogel, ne bom znal, nisem sposoben.”

Zaradi slabe samopodobe sposobni ljudje raje opravljajo enostavnejša dela, da le ne doživijo neuspeha in poraza.

Neuspeh za njih pomeni, da so oni slabi ali celo zanič in ne, da se je stvari treba lotiti drugače. Največji dosežki človeštva so rezultat številnih neuspelih poskusov in ponavljanj.

Osebe s slabšo samopodobo, ki imajo občutek, da zmorejo, garajo, ženejo se in od sebe zahtevajo veliko. Nizajo uspeh za uspehom in si nalagajo še več obveznosti in dela. A uspehi se jih ne dotaknejo, tudi tu padejo v jamo brez dna. Zato tik pred zaključkom dela že iščejo novega.

Ne znajo uživati v uspehu, ne znajo se pohvaliti, ne zmorejo biti zadovoljni z doseženim.

Groza jih je, da jutri in pojutrišnjem in naslednji dan in še naslednji dan ne bodo imeli česa pokazati. V nezavednem vre: “Spregledali te bodo in ugotovili, kako si pravzaprav nevreden.” Zato delajo in garajo in delajo in garajo in se ženejo lahko do izgorelosti.

Če ste ob branju v sebi prepoznali katerikoli prepričanje, čustvo ali občutje, poiščite osebo v sebi, speljite BEAM postopek z notranjim otrokom.

Večkrat na dan povejte tej osebi na travniku, da je dovolj dobra in da zmore. Ponavljajte in ponavljajte. Zdaj imate že dober stik z notranjim otrokom, zaznate ga z odprtimi očmi in imate tri sekunde za: “Dovolj dober/dobra si, sposoben/sposobna si.”

Nekatere osebe slabo samopodobo želijo prikriti z večnim prav in se agresivno uprejo takoj, ko začutijo, da jih lahko kdo spregleda.

Njihov prag na tem področju je nizek, zato so za okolico naporni, konfliktni, zamerljivi, zavistni, ljubosumni, arogantni, privoščljivi, zahtevajo ogromno hvale in pohvale, navdušenja, pozornosti. Dokler taka oseba ni sposobna uvida v svojo slabšo samopodobo, ne more priti do sprememb. 

.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Druge objave

Vredna si
Author picture

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Search

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos