Vizualizacija v literaturi

Dr. Sheri Jacobson

Vodena vizualizacija v terapiji – prednosti bi vas lahko presenetile (izvleček)

Kaj je vodena vizualizacija?

Vodena vizualizacija je postopek, pri katerem vas terapevt vodi skozi sproščujoče scenarije v mislih, kjer si predstavljate izkušnjo ali vrsto slik. Bistvo vodene vizualizacije je izkoriščanje pozitivega odziva možganov na slike, kar vam pomaga učinkoviteje obvladovati čustva in življenjske izzive.

Vizualizacija ni hipnoza, niti ne gre za to, da bi bili v kaj prisiljeni ali bi vam kdo povedal, kaj storiti. Namesto tega vas bo terapevt spodbudil, da z zaprtimi očmi zavzamete sproščeno držo, nato pa bo preprosto predlagal parametre in vas spodbudil, da naredite živ scenarij. Kot stranka nato pustite, da se vizualizacija odvija na način, ki ustreza vam in vaši domišljiji. Vi imate nadzor. Lahko se tudi ustavite, če se ne počutite prijetno.

Kakšne so prednosti vizualizacije?

Vodena vizualizacija vam lahko pomaga, da se sprostite in se bolje odzovete na stresne situacije. Lahko je precej prijetna izkušnja in zelo potreben mini odmor od resničnosti, ko stopite iz sedanjega trenutka. Z vizualizacijo, kako se bodo razvijali bodoči dogodki, lahko vidite nove odločitve in nove strategije, s katerimi lahko stvari potekajo bolj gladko. Lahko pa se preprosto počutite bolj pripravljene, kar samo po sebi pomaga, da se sprostite.

Vizualizacija vam lahko poda novo perspektivo, ki vas osvobodi neprizanesljivosti do same sebe in vam lahko pomaga opustiti občutke sramu, krivde ali vztrajne negativne občutke. S ponovnim doživljanjem preteklih scenarijev, s katerimi niste zadovoljni, boste lahko sprejeli svoje odločitve, četudi ste izgubili živce ali povedali stvari, ki jih niste želeli.

Samozavest in odločnost lahko izboljšate z vodenimi slikami. Ko vizualizirate, kako dobro odreagirate, si lahko dvignete samozavest in se z vizualizacijo pripravite na realno situacijo.

(več lahko preberete tukaj)

Povzetek znanstvene literature (izbor)

Vodena vizualizacija (guided visualisation, guided imagery) je tehnika vedenjske terapije, ki vključuje uporabo pozitivnih misli ali podob za uravnavanje negativnih čustvenih izkušenj ter spodbujanje sprostitve. Izkazalo se je kot učinkovito, dostopno in cenovno ugodno nefarmakološko zdravljenje kroničnega glavobola [1]. Učinkovitost vodenih podob za zmanjšanje depresije, tesnobe in stresa ter povečanje udobja so opisali tudi pri psihiatričnih bolnikih z depresivnimi motnjami [2]. Uporablja se lahko za preprečevanje in obvladovanje impulzov za samopoškodovanje [3].

Vodena vizualizacija je uveljavljen pristop v komplementarni in alternativni medicini, pogosto pa je koristno, če se uporablja kot del terapevtskega procesa [4]. Tako so tehnike vodene vizualizacije pokazale obetavne rezultate pri terapiji med zelo ranljivo skupino na novo prispelih travmatiziranih beguncev v Nemčiji [5].

[1] Abdoli S, Rahzani K, Safaie M, Sattari A. A randomized control trial: the effect of guided imagery with tape and perceived happy memory on chronic tension type headache. Scand J Caring Sci. 2012 Jun;26(2):254-61. doi: 10.1111/j.1471-6712.2011.00926.x. Epub 2011 Oct 10. PMID: 21985338.

[2] Apóstolo JL, Kolcaba K. The effects of guided imagery on comfort, depression, anxiety, and stress of psychiatric inpatients with depressive disorders. Arch Psychiatr Nurs. 2009 Dec;23(6):403-11. doi: 10.1016/j.apnu.2008.12.003. Epub 2009 Mar 27. PMID: 19926022.

[3] Victoria E. Kress, Nicole Adamson, Carrie DeMarco, Matthew J. Paylo & Chelsey A. Zoldan (2013) The Use of Guided Imagery as an Intervention in Addressing Nonsuicidal Self-Injury, Journal of Creativity in Mental Health, 8:1, 35-47, DOI: 10.1080/15401383.2013.763683.

[4] https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/guided-therapeutic-imagery
[5] Zehetmair C, Nagy E, Leetz C, Cranz A, Kindermann D, Reddemann L, Nikendei C. Self-Practice of Stabilizing and Guided Imagery Techniques for Traumatized Refugees via Digital Audio Files: Qualitative Study. J Med Internet Res. 2020 Sep 23;22(9):e17906. doi: 10.2196/17906. PMID: 32965229; PMCID: PMC7542415.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Druge objave

Vredna si
Author picture

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos