Catfishing ali phishing

Skoraj vsak mesec se pojavi novica ali obvestilo, da neznanih ljudi, ki se predstavljajo kot predstavniki raznih dobrodelnih organizacij, ne spuščajte v stanovanje. Na FB-ju je bilo več pozivov k odprtju liste, kamor bi vpisovali “prijatelje”, ki se predstavljajo z lažnim imenom in lažnimi slikami. Ljudje zaupajo svoje prihranke neznancem, ki jim v kratkem času obljubljajo velike donose, v stiski se odločajo za “ugodna” posojila, ki se v zelo hitrem času pokažejo kot zelo draga in nikoli dokončno izplačljiva …

Prevaranti in prevarantke so bili in bodo. Vedno.

In vedno so korak pred obvestili, policijo, vedno znova najdejo osebo, ki jim verjame in zaupa. Pričakujemo, da nas bo država in policija zaščitila. Ampak kot se vedno znova izkaže, se najbolje lahko zaščitimo le sami. Rezultat je posledica naše odločitve. Našo odločitev pa določajo naša čustva.

Ko pozvoni in pred vrati stoji oseba, ki napleta takšno ali drugačno srce trgajočo zgodbo, se nam zasmili.

Spustimo jo v stanovanje in ko odide, ugotovimo, da smo ostali brez denarnice, nakita ali česarkoli drugega. To je še vedno bolje od tega, da bi nas lahko celo poškodovala. Ampak zakaj, tristo kosmatih medvedov, smo jo spustili v stanovanje? Ker se nam je zasmilila (čustvo), ker želimo ohraniti občutek, da smo dobri (čustvo), ker se ne spodobi, da jo pustimo pred vrati (le kaj si bo mislila o nas? – čustvo) … vprašajte se, kako bi se počutili, če bi osebi zaloputnili vrata pred nosom in boste dobili odgovor. To je odgovor, zakaj ste kljub vsem znanim dejstvom, opozorilom, vedenju v lastnem domu ogroženi.

Dokler nas vodijo čustva z intenziteto nad 5, nimamo vpliva na dejanje, nimamo izbire, obstaja samo ena možnost in to je, da ugodimo.

Prevaranti se odlično znajdejo tudi na spletu. Phishing in catfishing sta izraza za lažno predstavljanje na spletu. Prevaranti želijo denar, vaše spletne račune, osebne podatke ali preprosto samo uživajo v drami, ki jo povzročajo. Obstajajo ljubezenska razmerja oseb, ki trajajo več mesecev ali celo let, ne da bi se slišali po telefonu ali celo videli.

Predstavljajo tragične osebne zgodbe in ljudje pošiljajo denar in predmete, ne da bi karkoli preverili.

Zakaj bi človek hodil v službo, če je dovolj copy-paste na različne naslove? Zakaj ne preverite naslova, slike, podatkov, zgodbe … google ve vse. Ker se nas zgodba čustveno dotakne in čustvo nad 5 povozi previdnost, razum, nočemo videti rdečih luči …

“Spoznala sem krasnega, čudovitega moškega, pozoren je in vsak dan si piševa. Čudovit je, moja sorodna duša. Piše, kot da bere moje misli, v vsem se ujameva …«

“Odlično,” rečem “in kaj bosta delala konec tedna?”

“Slišiva se samo čez teden. Ima naporno službo in konec tedna izklopi telefon, ker se mora spočiti in napolniti baterije. Pravi, da noče biti odvisen od naprav, zato gre v naravo in meditira. Saj tudi med tednom doma izklopi telefon. Ampak saj sva tako povezana, da ni problem.”

V meni rdeče luči skoraj pregorijo, ko poslušam osebo, ki blaženo razume in prenaša odklope. Zapolnjena je njena praznina, osamljenost izginja, sanje so oživele, hrepenenje postaja realnost, želja se izpolnjuje.

“Ali si ga poguglala?” vprašam.

“Kaj če sem ga? Ne, nisem. Ne bom brskala za njim. Se mi zdi podlo in pod častjo. Zaupam mu. Poleg tega pa niti ne vem, kako se piše in kje dela. Pravi, da sva važna samo midva.”

Dialog in zgodba sta izmišljeni. Tip je poročen, verjetno ima od enega do deset otrok. Ko bo vse skupaj prišlo na dan, bo grozno. Ljudje izkoriščajo to, kar jim mi dovolimo, na kar pristajamo.

Če me imaš rad/a boš ali bi …” In smo porok. Finančno obremenjeni za nekaj naslednjih let. In razumemo in potrpimo in dajemo in smo tiho in čakamo v imenu ljubezni, da ne bomo sami, da bomo ustrezni, dobri, razumevajoči, da ne bomo krivi, da nas bodo spoštovali, cenili, nam bili hvaležni … Ni da ni. Vprašajte se, kaj čutim, kako se počutim, ali občutim stisko, strah, kaj bi svetoval prijatelju v taki situaciji, zakaj se tako počutim, česa nočem videti, slišati, izvedeti …

Google ve skoraj vse. Iščete lahko po besedah in slikah. Če vam nekaj ne štima, iščite in brskajte in recite NE dokler ne boste prepričani v nasprotno. Vzemite si čas, bodite si pomembni.

Nihče ne bo pazil na vas, če ne boste pazili sami nase.

Čustva do 5 nam omogočajo realen pogled, ampak potem sanje lahko izginejo. Rdeče luči, zvonci v glavi, intuitivni dvom so naša zaščita. A če ne znate brati svojih čustev, če ne veste, zakaj se za nekaj odločite, kaj odloča in kaj vas žene, resnično rabite veliko sreče v življenju. Vsak dan sprejmemo veliko odločitev, ne da bi vedeli, kaj vse bo to prineslo v naša življenje. Niti ni treba, da je vse absolutno pravilno, je pa fajn, če so odločitve dovolj pametne. To je dovolj, da ne zabredemo v težave, ki jih lahko rešujemo naslednjih nekaj let.

Splet je nevaren, ampak tudi v realnem življenju smo lahko žrtev prevarantov.

Začnite raziskovati svoj notranji svet in vedno znova boste fascinirani nad tem, kaj vse boste odkrili.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

2 thoughts on “Catfishing ali phishing”

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos