Ne bom se spremenil

“Ne bom se spremenil. Sem tak, kakršen sem.”

To je stavek, ki ga pogosto slišimo. Vztrajamo pri svojem prepričanju ne vedoč, da je edina stalnica v življenju sprememba. Ves čas se spreminjamo. Dan za dnem nas spreminjajo informacije in izkušnje. Naši notranji mehanizmi skrbijo za prilagajanje ali upor. Eno in drugo je sprememba. Vprašanje je le, kako se bomo spremenili.

Ali nam ta sprememba koristi ali škodi?

Če nam je všeč ali ne, nam to pokaže življenje. Redko nam da izbiro, največkrat smo postavljeni pred dejstvo. To dejstvo zahteva odločitev, dobimo izkušnjo in na podlagi tega, ali je dobra ali slaba, se notranje ustrezno spremenimo.

Če je dobra, smo zadovoljni, srečni, okrepimo občutek varnosti in notranje moči.

Če je slaba, se stres poveča – zamaje se samopodoba, poveča se občutek ogroženosti, zaznamo strah, nelagodje, jezo, žalost, razočaranje … in notranji mehanizmi odločijo ali se bomo uklonili ali uprli.

V obeh primerih utrdimo prepričanja ali sem dovolj ustrezen ali ne, ali je svet varen ali ne, ali so ljudje vredni zaupanja ali ne.

Spremenili smo se. Tako spremenjeni sprejmemo novo informacijo in novo izkušnjo.

Na drugi strani so ljudje, ki veliko časa namenijo temu, kako se spremeniti, da bodo ustrezni, ljubljeni, dovolj dobri. Večino časa so v stresu, poganja jih prepričanje, da če se bodo dovolj potrudili, bo vse v redu.

In ni. Ne more biti, le stres je iz dneva v dan večji in slej ko prej se izčrpajo in obupajo.

Vi, ki to berete, ste se odločili, da boste zavestno nekaj spremenili na sebi. Ne vse, ampak samo tisto, kar vam otežuje vsakdan. Vsak dan smo vsi, čisto vsi soočeni z nečem, kar nam povzroči stres. Kako se bomo zaradi stresa spremenili, pa je odvisno od zaznavanja, znanja in vložene energije.

Ne spreminjajte se zato, da boste nekomu všeč, da vas bo imel rad, ker to morda od vas zahteva, pričakuje, vas v to sili. Ne spreminjajte se zato, da boste nekomu ugodili.

Zavestno se spremenite zaradi sebe, zato ker želite živeti lažje in prijetneje, ker želite obvladovati naporne in neprijetne procese v sebi, ker želite sprejemati pravilne odločitve, ker želite predelati temno plat sebe, ker se želite soočiti z neprijetnim, ker ne želite več tlačiti in bežati, ker hočete prepoznati manipulacije, nočete biti žrtev …

Spremenite se zavoljo svojih otrok, da jim boste dali pravo popotnico v življenje. Otroci so vredni truda, napora, časa, denarja in vložene energije.

Starejši kot ste, težje bo šlo. Iz leta v leto utrjujemo prepričanja in pilimo obrambne mehanizme. Spreminjati stare vzorce in navade je tako, kot staro lokomotivo premakniti z mesta. Na začetku precej škripa in nismo čisto prepričani, če bo uspelo. Se pa da in dokler dihate ni prepozno.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos