Toksična oseba

Beseda toksičen dobro opisuje brezobzirnost, agresivnost, sumničavost, netolerantnost, egoizem, togost, nesramnost, izživljanje nad drugim, dominantnost in vse igre, ki jo toksična oseba igra.

Rdeča nit toksične osebe je, da ni nikoli ničesar kriva.

Ko se pogovarjate, opazujte, oz. ko/če se znaša nad vami, poslušajte, kaj govori.

“Zaradi tebe …”

“Ti delaš narobe in ne da se ti dopovedati …”

Žaljivke in zmerjanje, podrobnosti ne bom pisala, so pa znak primitivizma.

Kričanje, dretje, obtoževanje …

Ti, ti, ti, ti, ti si kriv … jaz sem v redu, popolna, brezhibna.

Drug način je tišina, izmikanje, ignoranca, ko sporoča: “Nisi toliko vreden, da bi se ukvarjal s tabo.”

Tretji način je dolg. “Dolžan si mi, ker …

… sem te rodila.”

… sem zaradi tebe zbolel.”

… si zaslužim pozornost.”

… ker sem toliko naredil zate.”

Plačaj. “Plačaš tako, da boš delal, kot bom hotel, kakor bom rekel, takrat, ko bom rekel in na voljo moraš biti vedno in znova. Dolžan si. In dolga ne boš nikoli poplačal.”

Grobe in nesramne besede so lahko izrečene preglasno ali pretiho in v njih v različni meri lahko zaznamo nepotrpežljivost, razburjenje, jezo, zavist, obtoževanje, zaničevanje, gnus, užaljenost, zagrenjenost, zamero, hladnokrvnost …

Preigrava igro. Napada, a v naslednjem trenutke je že žrtev, še preden dobro vdihnete, vas že rešuje, pa je spet žrtev, pa napada, pa je žrtev, pa vas rešuje … Hoče vas zmesti in vas zmede. Popolnoma, ker možgani enostavno niso sposobni predelati, razumeti, najti logično povezavo med neumnostmi in nesramnostmi, ki jih slišite.  Sproži se avtomatski odziv – ni res. Ker ni. Ker res ni res, in se začnete braniti.

Takrat ste izgubili.

Bolj ko toksična oseba začuti, da se “podirate”, da vas je uspela raniti v vašem bistvu, bolj se bo spreminjal njen pogled. Na začetku je njen pogled napadalen in morda rahlo negotov, ker ni še sigurna v izid, potem boste v pogledu zaznali zadovoljstvo s hladnim cinizmom. Ne boji se več. Z besedami in pogledom sporoča, da ste nič, nič, nič, nevredni, nemočni, nesposobni, zaničevanja vredni.

Ko jo mine, na to pozabi, gre naprej, kot da se ni nič zgodilo.

Če se hočete naslednji dan o tem pogovoriti, vas bo vprašala, če ste pri pravi, ker nič od tega ni rekla ali naredila. Prav res, zdaj je prav res prepričana, da je z vami nekaj narobe, in se na vso moč čudi, zakaj za vraga delate dramo iz nič.

Bolj ko boste vedeli, na kakšen način toksična oseba deluje, kako nelogično razmišlja, da pravzaprav ne gre za vas, ampak da ste slučajno pri roki, da lahko na vas strese svoje nezadovoljstvo, prej boste prepoznali in se lahko umaknili oz. vsaj preprečili, da se vas ne bo tako močno dotaknilo.

Toksična oseba v trenutku lahko spremeni razpoloženje in je najbolj prijazna in prijetna, kar si jih lahko sploh zamislimo.

Tako okolica vidi najbolj pozorno in ljubečo ženo in mamo, ki se doma brezčutno znaša dan možem in otroci. Mož je doma vse manj, otroci nimajo kam.

Okolica vidi očarljivega moža, ki je na ven videti najboljši mož in oče, doma pa žena in otroci hodijo po prstih, ker ne vedo, kdaj bo spet eksplozija groze.

Rane, ki jih toksična oseba povzroči, se ne pozdravijo same.

V otroku notranji mehanizmi povzročijo, da je ali prestrašen ali upornik, ki povzame vzorec toksičnega starša in postane odrasla toksična oseba, ki dela enako ali zelo podobno kot eden ali celo oba toksična starša.

Vzorec iz primarne družine prinese v svojo novonastalo družino.

To mu je znano, tako se dela, tako se obnaša, tako mora biti narejeno, tako se vzgaja, tako je prav.

Prestrašen otrok je v odrasli enako prestrašen. Oseba se sooča s krivdo, trudi se biti dovolj dobra, hrepeni po tem, da bi bila sprejeta, trudi se ugoditi, z odnosi ima težave, ker se ne zmore varno navezati. Strah v njej je premočan in tako ga je že navajena, da ga niti ne prepozna.

Dokler ga ne prepozna, ne more ničesar spremeniti.

Leta tečejo, in če ne prej, okrog štiridesetega leta omaga. Telo se izčrpa. Preveč, predolgo, premočno se je gnala, da bi zadovoljila demone v sebi. Strah, preganjalec, kritik, poniževalec, zasmehovalec, notranji starš so jo gnali do izčrpanosti. Tesnoba, depresija, utrujenost, izčrpanost, boli tu boli tam, nič posebnega, a neprestano nekaj, kup prehladov, alergije, občutljivost na to pa na ono je posledica nezavednih procesov v njej.

O toksičnih osebah sem že veliko napisala in povedala in bom tudi v bodoče. Ampak samo vedeti ni dovolj.

Pozdravite rane.

Pišem, govorim, spodbujam, prosim, težim – postanite si pomembni.

Poskrbite zase, za svojo notranjost.

Poskrbite za srce.

Notranji otrok mora biti srečen ali pa naj vsaj zadovoljno in v miru počiva. Naj bo na varnem in ne kar nekje v vas.

Imejte se radi in poskrbite zase.

To ni egoizem.

To je zdrav odnos do sebe.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Druge objave

Vredna si
Author picture

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos