Zakaj se trudim?

Najpogosteje odgovarjam na vprašanja, zakaj se drugi ljudje tako obnašajo, kako jim povedati, da bi razumeli in kako jih spremeniti. Manjka pa vprašanje, zakaj se trudim, zakaj dopuščam in zakaj ostajam v takšnem ali takšnih odnosih.

Osebe, ki v otroštvu in odraščanju niso dobile dovolj pravilnih potrditev, ki nimajo dovolj občutja vrednosti, ki se večinoma časa sprašujejo, kaj bi lahko naredili bolje, ki jih skrbi, kako se bodo ljudje odzvali, imajo zaradi vsega naštetega slabšo samopodobo.

To samopodobo, potrditev, da so dovolj dobri, želijo dobiti zunaj sebe.

Ker so vajeni dram in zavrnitev, čakanja in prilagajanja, potrpežljivosti in so se že kot otroci zadovoljili z drobtinicami pozornosti in pohvale, kot odrasli ne znajo in ne zmorejo drugače.

V otroštvu ustvarjeno prepričanje je, da si toliko kot dobijo oz. bolje – ne dobijo, zaslužijo.

Za kaj več se morajo potruditi, potrpeti, počakati, razumeti … Ljubezen, prijaznost, pohvale si morajo zaslužiti, zato nezavedno poiščejo osebo, kjer se morajo truditi, ki jih zavrača, ki je hladna, nesramna, brezčutna … Tega so navajeni, drugega ne poznajo in so žrtev svojih staršev in kasneje partnerja.

Vse misli in obnašanje podredijo osebam, od katerih želijo potrditev, da so vredni.

In ti jim to dajejo v redkih trenutkih in v majhnih količinah.

Ves ta trud, zavračanje, samoobtoževanje, nalaganje krivde, jih izčrpa do izgorelosti oz. lahko zbolijo. Čustveno ne zmorejo več. To je točka, ko se nekaterim uspe zazreti vase, ponovno najti stik s seboj in svojo dušo. Sebi začno dajati to, kar so prej želeli od drugih. Proces ni enostaven, ampak še vedno lažji od prejšnjega življenja.

Žrtev redko prekine stike.

Navadno se le oddalji, da zadiha, si nabere moči in vstopi v nov krog.

Spopada se z občutjem krivde, osamljenosti, izoliranosti, zato obrambni mehanizmi poskrbijo za iluzijo. Ta iluzija je lažno občutje moči. Zdi se jim, da so sedaj močnejši, da bodo zmogli, da se bodo potrudili, da ne bodo več pustili manipulacije, da je oseba, ki je z njimi grdo ravnala žejna in željna ljubezni, le tega ne ve, da se ne spodobi, daz njo prekinejo stike … In gredo nazaj. Ponovno navežejo stik in v nekaj tednih se vsa zgodba ponovi.

Več pozornosti in pomoči bi morali nuditi žrtvam čustvenih zlorab in manipulacij.

Rabijo možnost, da spet ali končno najdejo stik s seboj, da potolažijo srce, da poiščejo vse ranjene, žalostne, razočarane, obupane, prestrašene osebe v sebi, ker so to energijski naboji preteklih dogodkov.

Dokler jih misel na preteklost še vedno boli, dokler čutijo razočaranje, žalost, jezo … preteklost še vedno določa njihovo sedanjost, pa čeprav že zdavnaj niso več v stiku s tem človekom ali temi ljudmi.

Ko razumejo, da je nekaj v njih, kar jih vleče k takšnim ljudem, ko tega ne sprejmejo več kot krivdo, ampak le spoznanje, lahko izstopijo iz vloge žrtve.

Prepoznavanje čustev in občutij, ko v ponovnem nemiru znajo postaviti vprašanje: “Kaj bi rad/a?”

“Kaj bi rad/a dosegel/a, kaj sploh hočem?” in dobiti nanj odgovor, vodi v drugačne odločitve in ravnanja.

Zato to včasih traja kar nekaj časa. Zdi se, da stopicajo na mestu, da znova in znova padejo, pa ni tako.

Ko posadimo seme, nekatere rastline hitro odženejo, druge  pa dolgo časa poganjajo korenine.

Prva rastlina morda že oveni, ko druga prikuka na plan. Druga je močnejša, raste mnogo let, saj ima močne in trdne korenine. In ta proces je podoben rasti druge rastline.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos