Zdaj ni čas za dramo

Če kdaj, zdaj ni čas za dramo. Resno. Preprosto si je ne moremo privoščiti, ker ne prinese nič dobrega.

Zdaj je čas za rešitve, za optimalne odločitve, za trezno glavo, delovanje in spuščanje.

Vse to pa drama preprečuje. Drama je pot navzdol. Drama se širi in uničuje.

Težava pri drami je, ker smo je lahko vajeni. Domača je, morda je edino, kar poznamo. Dramatiziranje ima negativen predznak, dramatiziranje ni nekaj, s čemer se lahko pohvalimo, zato nočemo priznati, ampak iščemo izgovore in raje tiščimo glavo v pesek. Poleg tega smo lahko vsak dan bombardirani od okolice, zato je vsaj na začetku prepoznave treba vložiti malo več truda in pozornosti.

Vsako močno čustvovanje se lahko razvije v dramo.

Za prepoznavo uporabimo lestvico od 0 – 10. Vse, kar čutite nad 5 in se tega občutka ali misli ne moremo znebiti je drama. Optimalna jakost nekega čustva je med 2 in 4. Dovolj čutimo, da smo pozorni in imamo malo rezerve pred čustveno ugrabitvijo.

Čustvena ugrabitev je, ko nas čustva s pomočjo uma tako prevzamejo, da nadvladajo razum.

Takrat se ujamemo v začaran krog. Ne vidimo več jasne slike, ampak popačeno. Znajdemo se v hiši ogledal, kjer nobeno ogledalo ne kaže realne slike, realnega stanja. In mi potem naprej delujemo na podlagi izkrivljenih informacij, ki le še povečajo energijo neustreznemu čustvu in ga zato ojačajo.

Čustva ne obvladamo, čustvo obvlada nas.

Ko stopimo v realni svet, ko zapustimo hišo ogledal, lahko vidimo pri čem smo. Lahko začnemo popravljati in urejati življenje, odnose, službo, zdravje.

Čustvene energije, ki so nad 5 in jih ne prekinemo, se kopičijo. Kopiči se strah, negotovost, nemoč, nemir, ujetost, tesnoba  …

Praznijo se prostorčki moči in varnosti.

Vsak vrč enkrat poči. Ta pok je lahko zunanji ali notranji. Pritoževanje, ponavljanje in obnavljanje neke situacije, iskanje pozornosti, prepiri, vloge, tisoče misli, iskanje takšnih in drugačnih informacij, teorij zarot vse skupaj samo poslabša.

Če smo drame navajeni, je zdaj res čas, da jo prepoznamo.

Zato malo pretiravajmo. Vsak slab občutek, vsako slabo počutje, vsaka misel, premišljevanje, premlevanje, jeza, tesnoba, tarnanje in jadikovanje, pritoževanje, ki traja več kot pet minut z jakostjo nad 5, je drama. Če ne morete do svojih bližnjih, če vas skrbi zdravje, če vas skrbijo položnice, hipoteka, služba, če imate občutek ujetosti in negotovosti, če ste nemirni, tesnobni, sitni, prepirljivi, če vam gre vse na živce, se nimate več moči vstati iz postelje, če ne vidite več smisla, zakaj bi se umili, oblekli, uredili … vzemite list papirja in najprej vse to napišite.

Napišite, kako se fizično počutite, kaj vas boli, kje vas tišči, kako je v vaši glavi, kako v prsnem košu in trebuhu …

Nismo izbrali te situacije, kar znašli smo se v njej, zato v tem zoprnem času poiščimo in delujmo najboljše, kar lahko.

Kaj jaz lahko storim, da bo meni in ostalim lažje, varneje, prijetneje?

In potem očistite po znanem postopku.

Ali sem v drami?

Kako ven?

Ne dovolite, da prevlada zanikanje. Raje pretiravajte in se prečistite, kot da zanikate in spregledate. Znate, enostavno je, uporabite domišljijo. Če lahko predvajate katastrofe in si zamišljate, lahko predvajate tudi reševanje. Naredite film, ki koristi.

  • Vse kar telesno čutite kot pritisk, bolečino, neprijetnost prečistite. Pojdite tja in vrzite ven. Znate in ne komplicirajte in ne iščite izgovorov. Znate in tisočkrat sem že napisala.
  • Na travniku, ali karkoli že imate, ustvarite varnost. Ta oseba, vaš notranji otrok je na varnem. Varnost, varnost, varnost, ki prinese pomiritev. Zaupajte svojim občutkom.
  • Pokličite vse osebe, ki se bojijo, ki jih je strah, ki so v stiski, ki so pred paniko … in speljite postopek do konca. Brez izgovora, da ne znate ali da ne zmorete.
  • Pojdite do srca in ga pomirite. Lahko ga po potki odpeljete na travnik, ki je čisto blizu.
  • Pojdite pogledat nadledvični žlezi, ki sta zaradi stresa preobremenjeni. Pomirite ju, dajte ju na varno, naj bosta prave barve, dovolj veliki, pomirjeni. Zaupajte svojim občutkom.
  • Nemir spravite iz telesa. Naj steče ven, naj se odkotali, odleti …
  • Strah si predstavljate kot balon in ga počite z iglo.

Če je še kaj, česar nisem omenila, predelajte. 

Zdaj ste približno pomirjeni in prva naloga je, da to stanje vzdržujete in še izboljšate.

Bodimo del rešitev in ne del težave. Življenje bo lepše in lažje.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos