Moč toksične osebe

Toksična oseba, čustveni manipulator, oseba, ki pobira energijo, čustvena pijavka, oseba z osebnostno motnjo je le nekaj izrazov, s katerimi opisujemo osebo, ki na nas ne deluje dobro.

Ne počutimo se dobro, ne razumemo je, ne moremo doumeti, da misli, govori in dela določene stvari, ki so krivične in nas lahko zelo globoko ranijo.

Če bi naredili splošen opis, bi opisali napadalnost, spreminjanje mnenja, zanikanje izrečenega ali narejenega, sprenevedanje. Oseba je pogosto napadalna brez jasnega vzroka, ali vzrok ni sorazmeren z jakostjo njenega napada. Išče tarčo, najde tarčo in se znese nad njo z besedami ali celo dejanji. Zmerja jo z zmerljivkami, ki ne sodijo v komunikacijo zrele osebe. Obtožuje, zahteva odgovore na najbolj nesmiselna vprašanja. Je napadalna in cinična, v trenutku lahko zamenja vlogo in je najbolj uboga, pohlevna, nemočna, za kar je seveda kriva in odgovorna tarča. Obrača besede, laže, prikrojuje resnico, grozi, obljublja … in to traja in traja in traja lahko ure in ponavlja se tako pogosto, da osebe okrog nje začno hoditi po prstih, so še bolj pridne in še bolj ubogljive.

Predvsem pa jih je strah, nejasen strah, ker ne razumejo. Ne morejo razumeti. Ne da se razumeti.

Tarča je najpogosteje družinski član in nanj oz. njih se tudi največ zgrne. Bolj ko je toksični osebi neka oseba blizu, bolj močno jo lahko rani. Ob tem začuti zadoščenje. V toksični osebi se sprosti nakopičena energija, ki začasno prinese olajšanje in triumf, je pa uničujoča za osebo, ki je tarča.

Tarča je vedno šibkejša oseba oz. otrok, ali oseba, ki v sebi nima agresije, ki je strpna, razumevajoča in ki se trudi, da bi bil svet pravičen in ljudje srečni.

Ta oseba ima veliko dobrih lastnosti, bolj ali manj pa ji manjka občutje notranje moči in vrednosti. Prepričana je, da z razumevanjem, potrpežljivostjo, pozornostjo, veliko ljubezni lahko pomaga toksični osebi. Ker ji manjka notranja moč, preveč želi nekomu pripadati in premalo zaupa svoji presoji, podvomi vase.

Toksična oseba ji potrdi to, kar je “zapisano” globoko v njej – da je kriva, neustrezna in zato se še bolj trudi. Dolžna je. Kriva je. Ne potrudi se dovolj.

Tako je ujeta. Je v začaranem krogu krivde in neustreznosti. Ni dovolj dobra, ni dovolj vredna in sama ne zmore.

Iz meseca v mesec ima manj energije, vse bolj je utrujena, vse več težav in skrbi in tako lahko  pride do čustvene in telesne izčrpanosti in posledično do različnih psihosomatskih težav. Bolezen je potem razlog, da še manj zmore.

Najprej se moram pozdraviti.

Pozdraviti se ne more, ker nima dovolj življenjske energije in ker bi potem mogla ukrepati. Ukrepati pa ne more, ker ne zaupa sebi in ker se ukvarja s toksično osebo, s katero je odnos boljši, pa slabši, pa še kar, pa je spet kaj.

Skratka, skoz je kaj, da se po njeno ne more, ni pravi čas, ne utegne, ne vidi smisla posveti sebi in svoji notranjosti.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos