Ali sem toksična oseba?

Pogosto odgovarjam na to vprašanje. Ja, res je, včasih ravnamo kot toksične osebe. Pademo ven. Nekaj nas prime. Kar nekaj nas prime in začnemo noreti in kričati in obtoževati in smo sitni in zajedljivi in kar padamo v vlogo žrtve, pa nihče nas ne razume, pa nalašč nagajajo, pa samo garamo, pa nihče ni hvaležen, pa imamo dovolj, pa vseeno nam je in tako naprej in naprej v različnih razsežnostih lahko celo do grožnje s samomorom.

Ko je oseba v takem stanju, s pogovorom ne bomo prišli daleč. Ne sliši, ne razume, njen notranji zemljevid je postavljen popolnoma drugače.

Postavile so ga energije, ki so prišle iz globin. To je v njej. V stiski in stresu pride na dan. Na dan ne more priti ničesar, česar ni v nas. Zato za našo zoprnost, sitnobo, napad ali beg ni kriva luna ali katerakoli druga oseba, ampak “tisto”. “Tisto” so pretekli zapisi, rane, slabe izkušnje, napačna sporočila odraščanja. Vse te različne vsebine v podzavesti se občasno na ven pokažejo v neustreznih čustvih in dejanjih.

Ker jih je preveč, nimamo več kontrole, ampak smo čustveno preplavljeni, čustveno ugrabljeni.

Razum je povožen, nima glasu, um rohni in nas zavaja. Kaže napačno sliko in mi verjamemo, čutimo, smo prepričani.

Ko vihar mine, ugotovimo, da smo pretiravali.

In nam je žal in nas je sram in bi radi popravili in spet silimo ali pa vseeno malo, čisto malo še iščemo izgovore. Potem se vprašamo: “Občasno se obnašam kot toksična oseba. Ali sem toksična oseba? Ali delam škodo ljudem okoli sebe? Ali delam škodo sebi? Ali lahko to spremenim? Hočem spremeniti svoje odzive!”

Razlika med toksično osebo in osebo, ki se občasno obnaša kot toksična oseba je v zgornjem dialogu.

Toksična oseba bo zanikala razsežnost drame, minimalizirala bo, rekla bo, da spet pretiravamo, da spet mi zganjamo kraval in da ni z njo nič narobe. Če ji omenimo, naj gre po pomoč, bo zatrdila, da je z njo vse v redu in da smo mi največji pacient in nam pravzaprav ni pomoči.

Lahko se zgodi, da se opraviči, ampak opraviči se na način, da krivde ne prizna in opravičilo je le še ena drama, ki ji trenutno paše.

Oseba, ki pa se zaveda, da občasno “pade ven” tako ali drugače in hoče to spremeniti, lahko to naredi. Da se občasno tako obnaša, je vzrok v njeni mladosti, v vzorcih primarne družine in zaradi številnih ran preteklosti. Jeza in užaljenost sta le pogosto maska za nemoč, z dramatiziranjem kliče na pomoč, poglej me, tukaj sem … in tako naprej. Razlaga sama ni tako pomembna kot uvid in želja:

“Hočem drugače. Nočem več raniti ljudi okoli sebe. Nočem več bežati.” In to ni toksična oseba. Le malo dela jo čaka, da se znebi vzorcev toksičnosti.

Še enkrat, če ste zadovoljni s svojim življenjem, potem živite na ta način naprej. Če niste, potem začnite iskati načine, da boste lahko obvladali čustva. Nabildana pozitivnost ne pomaga. Življenje se spremeni, ko odvržemo nakopičene napačne vzorce in prepričanja, začutilmo notranjo moč in vrednost.

Ne v glavi, ampak globoko v sebi, v duši.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos