Osamljenost sodobne družbe

Osamljenost je vse večji in večji problem sodobne družbe. Povzroča hud stres, vodi v bolezen in dokazano skrajšuje življenjsko dobo.

Če pogledamo po lestvici ravnotežja, osamljenosti čutimo od št. 6 (0 najmanj osamljen – 10 najbolj osamljen).

Kaj pravzaprav je osamljenost?

Občutimo jo, ko se nam spraznijo prostorčki zaželenosti, vrednosti, varnosti, pripadnosti … Te prostorčke polni energija, ki se pretaka med ljudmi, ko nekomu pripadamo, ko smo nekomu pomembni, ko je nekomu mar za nas, ko se zanima za nas, ko vemo, da imamo nekoga, ki ga v težavah lahko pokličemo in nam bo priskočil na pomoč, ki želi z nami preživljati čas, se pogovarjati, se odzove na naša sporočila, postavlja vprašanja, nas obišče, kam povabi, ko imamo s kom iti na izlet, prireditev, večerjo, zabavo …

Osamljenost je torej občutek, ko nam manjka več različnih čustvenih energij.

Manjka nam človek ali ljudje, s katerimi si te energije izmenjujemo. Zato so ljudje lahko osamljeni v zakonu, družini ali družbi, ker kljub fizični bližini teh izmenjav ni.

Dokler smo osamljeni za 6, problem ni velik. Pokličemo prijatelja, skupaj gremo na sprehod, čaj, kino, koncert in za nekaj časa si vse te prostorčke napolnimo do te mere, da nam ne delajo težav.

Osamljenost drugih na 7 prepoznate, ko ste v stiku z ljudmi, ki silijo v vaš osebni prostor in se ne počutite več dobro. Stojijo preblizu vas, dotikajo se vas, ko govorijo z vami, so preblizu vašemu obrazu.

Hitro vas posvojijo, ne da bi se dobro zavedali ali želeli, postanete njihov prijatelj in s tem prevzamete tudi dolžnosti, ki jih prijateljstvo določa.

Tak primer so tudi sporočila na FB-ju, ko ljudje želijo, da neko sporočilo prekopirate in ne delite na svoj zid, ker s tem pokažete, da ste njihov PRAVI prijatelj, pošiljajo verižna pisma, kako dobri in edinstveni ste, a takšno sporočilo morate poslati naprej ljudem in tudi njim … iščejo pozornost, da dobijo energijo, ki polni njihove prostorčke in zmanjša občutek osamljenosti.

Osamljenost na 8 nas že zaposluje. Sili nas k načrtovanju. Poskrbeti moramo, da ne bomo sami občepeli doma, ker bo potem občutek osamljenosti že tako močan, da ga ne obvladamo več in nas potegne v črno luknjo, grezno, iz katerega se potem precej dolgo časa kobacamo ven.

Groza tega občutka je tako velika, da še preden se en konec tedna konča, že načrtujemo drugega.

Zelo pozorni smo do ljudi, ustrežljivi, nikoli ne rečemo žal besede, potrpimo, se prilagajamo, obdarujemo in ne dobimo dovolj nazaj.

Vedno znova smo razočarani, sebe vidimo kot zelo dobro in pozorno osebo in ni nam jasno, zakaj se okolica velikokrat tako nehvaležno obnaša, ne ceni vsega kar dajemo.

Bolj ko se trudimo, bolj nam vse polzi iz rok. In nič več nam ni jasno. Občasno nam prekipi in očitamo nehvaležnost za stvari, za katere nas ni nikoli nihče prosil, naj jih naredimo.

Temu se reče izstavljanje računa brez naročila.

Omenjenih prostorčkov skoraj ni. So le majhni predeli, kjer se lahko nabere le malo energije, tako malo, da je strah pred jutrišnjo osamljenostjo še vedno prisoten. Nimamo počitka, ves čas smo dejavni, smo na poti k izčrpanosti, izgorelosti.

Občutje osamljenosti na 9 povozi razum, preudarnost, kompas življenja je povsem zmeden.

“Ponižuj me, zaničuj me, tepi me, samo ne zapusti me.”

Osamljenost na 10 je popolna predaja. Otopelost, brezup, ne iščejo več, ne trudijo se, ne zaupajo, ne verjamejo. Kronične bolezni, depresija, samomori so pogosti spremljevalci tako hude osamljenosti.

Zdaj se bom ponavljala in bom spet poudarila.

Najprej rabite prostorčke v sebi, kamor se bodo te energije lahko naložile.

Ko ste v družbi s človekom, ki je osamljen za 9 ali 10, vam bo rekel: “Ah, zdaj si tu, ampak itak boš spet šel. Ja, samo tako rečeš, v bistvu ti je pa vseeno zame. Ne verjamem, da bi se sam od sebe spomnil. Ne verjamem, da si rad z mano, ker sem tak in tak.”

Vsi ti ljudje so dobri, sposobni, le močno ranjeni že od otroštva.

Starši niso znali ali zmogli otroku dati dovoljšna sporočila sprejetosti in pripadnosti, da bi lahko zgradil prostorček v sebi. Samo od sebe se krepi to, čemur posvečamo pozornost. In tu ni nič drugače. Bolj ko želimo nekomu pripadati, bolj in bolj se nam to odmika, ne srečamo pravih oseb, zapuščajo nas ali jim preprosti za nas ni mar.

Temu je namenjena knjiga Čarobni odnos, FB skupina, ponujene vaje, individualne obravnave in delavnice.

Dovolite sebi pripeljati se k sebi.

Najprej dajte sebi to, po čemer hrepenite, kar želite.

Naredite to zase, ker si to zaslužite in ker se z malo znanja da doseči res velike spremembe.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos