Razlaga BEAM metode 2

Tesnoba, panične epizode, obsesivno kompulzivne motnje, strah pred množico, izgorelost so posledice kopičenja, posledica nepredelanega stresa, ki slej ko prej v takšni ali drugačni obliki pride na dan. Zdravila pomagajo, absolutno. Pomagajo, da lahko in da zmoremo začeti aktivno skrbeti za naš notranji svet. Spoznavamo ga počasi, vedno znova in znova nas zapelje star in neustrezen način delovanja, razmišljanja, reagiranja … Pravzaprav včasih sploh ne vemo, kjenaj začnemo.

Z odstranitvijo čustvenih energij iz telesa občutimo olajšanje.

V prsnem košu ni več težko, boleče, ne zbada nas več, lažje zadihamo, glavo zbistrimo, trebuh ni več napet, popusti bolečina v želodcu. Pregledamo hrbtenico, sprostimo mišice in bolečina v hrbtu bo popustila. Odpravimo nemir, občutek strahu, preženemo strah, ki vam ne koristi, si nas ustavlja, jemlje moč in slabša razpoloženje. Vse to lahko naredimo sami. Bolj ko tehniko osvojimo, lažje nam bo šlo. S tem naredimo prvi korak.

Začnemo gasiti požar.

Odstranjujemo posledice. Vzrokov se še ne dotakamo in včasih se nam zdi, da kar ni konec teh stisk. Včasih traja tudi več dni, ko se ukvarjamo z enakimi težavami, stiskami, neprijetnimi občutji. Pride do olajšanja, čez čas ponovno začutimo stisko. Postopek ponovimo in ponavljamo. Sčasoma so neprijetna občutja vse manj intenzivna in čas olajšanja je vse daljši. Šele ko so stiska, strah, stres … obvladljiv, lahko začnemo iskati prave vzroke.

“Nočem vedeti, videti, slišati”

nas vedno znova in znova zapelje, da se ukvarjamo s “problemi”, ki niso pomembni, ki na vse skupaj sploh nimajo vpliva, a dajejo nam varljiv občutek, da ogromno “delamo” na sebi.

Slepi ljudje opišejo slona vsak po svoje. Enako je z nami. Nase in na okolico gledamo na en in večinoma vedno enak način. Vztrajamo, ker smo prepričani, da je naša slika ustrezna in edina pravilna. To je naša resnica. In je.

Vendar je ta resnica le del sestavljanke.

Moja resnica je velikokrat le moj delček sestavljanke, vaša resnica je lahko popolnoma drugačna. Zato je potreben dvom vase, zato pomaga pogovor s sabo in drugimi. Takrat lahko vidimo drug del slike, pogledamo iz drugega zornega kota, spoznamo, kaj je “tisto” v nas, ki nam ne dovoljuje, da bi sami videli tudi ta del in lahko začenjamo razumeti druge ljudi.

Vse to nas zmede in spravi lahko v še večjo stisko. Nič več ni tako, kot sem mislil in to mi je dajalo varnost. Zdaj je v meni čista zmeda in nič več ne vem, kaj je res in kaj ne, in kaj je prav in kaj ne. Spet smo na začetku.

Najprej pogasimo požar, ustavimo misli, odpravimo strah in šele potem lahko nadaljujemo.

Ko tehniko obvladamo do te mere, da pravočasno prepoznamo, kaj se v nas dogaja in znamo in zmoremo z odprtimi očmi in mimogrede to odpraviti, gremo lahko naprej. A ljudje nimamo potrpljenja. Malo bi spraznili prsni koš, malo osrečili srce in malo bi potolažili notranjega otroka in pričakujemo, da zdaj bo pa vse drugače.

Velikokrat slišim: “Ko čistim prsni koš, se začnem počutiti slabše in zato kar končam.” Velikokrat se zgodi točno to. Ko sprostimo blokade, leta in leta potlačene čustvene energije planejo na dan in ker jih je veliko, se tisti trenutek dva ali tri počutimo slabše. Ljudem ne govorim, naj vztrajajo, ker ne vem, če bodo zmogli in znali speljati proces do konca, do boljšega počutja.

Znanje in vaja nam omogočita, da nekaj uspešno naredimo.

Iz male šole ne gremo na univerzo in zato ker znamo skuhati krompir, nas ne bodo zaposlili v najboljši restavraciji kot glavnega kuharja. Tu je enako. Bolj ko boste obvladali, bolje vam bo šlo in več boste naredili.

Šele potem pojdite naprej in poiščite in potolažite svoje srce.

Ni dovolj enkrat in ni dovolj pet minut. Znova in znova in znova ga poglejte, ga zmasirajte, potolažite in mu obljubite, da naj ne boste več nalagali skrbi in da ga ne boste nosili na dlani, da bo z njim vsak delal, kar bo hotel. Ko boste nekaj časa vztrajali, boste začutili prve trajne spremembe. Dnevi bodo drugačni in razpoloženje in počutje bo boljše. 

Zmorete, znate, sposobni ste in vredni ste. Predvsem ste pa na varnem. Imate nadzor.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos