Služba, štalca in kravca

Okrog tridesetega leta imamo službo, štalco in kravco. S službo je poleg denarja povezana potreba po dokazovanju in priznanju, želja po karieri, veliki cilji, želje in sanje. S štalco dobimo kredite in hipoteko. Za eno kravco pride še ena ali pa že takoj dobimo dve. Potem je treba vlagati še v odnos, imeti hobi in prijatelje za sprostitev.

Radi se primerjamo. Hočemo biti višje od zlate sredine.

Zato je treba dati več od sebe. V službi se bolj trudimo, hočemo boljše rezultate, hočemo, da nas nadrejeni opazijo in nagradijo.

Doma on in ona skrbita za otroke, zdrava hrana, svež zrak, pravljica za lahko noč in nočno vstajanje zaradi joka. Čez nekaj let vožnja otrok od dejavnosti do dejavnosti, usklajevanje urnikov in biti na dveh mestih hkrati. Pospravljeno in čisto stanovanje, dnevno doma skuhan obrok.

Dan ima 24 ur. Časa zmanjka za naju, prijatelje in hobi.

Naenkrat smo v krogu. Krog nima začetka niti konca. Utrujeni smo, oddaljujemo se, pogovor je le še dogovarjanje, da jutro spravimo skupaj z večerom, skrbi nas kredit in hipoteka, skrbi nas, ali bo z otroci vse v redu, jezi nas, ker preveč delamo in premalo zaslužimo, jezi nas, ker on ali ona ne razume mojih skrbi, ker je brezbrižen/a. Smilimo se sami sebi, ker smo tako obremenjeni, tako nerazumljeni, tako sami.

Vsako noč spimo bolj vsak na svoji strani.

Prepričujemo se, da imamo pravico do vikend odklopa s prijatelji, da si napolnimo baterije. Slaba vest trka ali pa slišimo očitek ob vrnitvi. Ujeti smo v vsakdanu, v obveznostih in dolžnostih. Ta občutek ujetosti vse skupaj le še poslabša.

Spet se primerjamo.

Zakaj drugi zmorejo, jaz pa sem kot ožeta krpa?

Kaj je z mano narobe?

Kaj delam narobe?

Kako sem lahko tako nesposoben/a?

Več moram dati od sebe.

Če drugi lahko, bom tudi jaz.

In se zaženemo znova in znova.

Navadimo se na nemir, na utrujenost, na pritisk, ki ga čutimo v sebi, k zdravniku gremo po zdravila zaradi bolečin, nespečnosti, slabega počutja ali pa z zelišči uspemo ublažiti in potlačiti neprijetnosti. Spregledamo sporočila in iščemo hitro rešitev.

Delal bom enako, a hočem drugačen rezultat. Peljem se proti Mariboru, ker hočem priti pravočasno na Jesenice.

Nekje pri štiridesetih useka. Telo in duh ne zmoreta več. Noben stroj ne zmore toliko kot telo. Iz leta v leto s polnim gasom od jutra do večera, ponoči pa skrbi, iskanje odgovora, kaj in kako naj še več in več naredim. Odtujeni smo, izgorimo, zbolimo. Stres izstavi račun. A nam še ni dovolj.

“Ne morem si tega privoščiti. Malo več bolj spal konec tedna in bom bolje.”

Pa ni. V enem ali dveh koncih tedna se telo ne more regenerirati, poleg tega pa je teden enak prejšnjemu.

Bolje bo po letu, dveh, če se zazremo vase, predelamo čustva in občutke, zaradi katerih smo se gnali. Ob ponovni postavitvi prioritetne lestvice zadihamo, se zbližamo. Zavemo se, da smo največji pritisk ustvarili sebi sami. In začnemo delati na tem.

  1. Odpravljamo občutek neustreznosti, nehamo se gnati po biti najboljši – perfekcionist. Občutek varnosti v nas nam dovoli biti dovolj dober. Kar je dovolj.
  2. Odpravljamo občutek ogroženosti, nehamo biti kontrolor – control freak. V redu je, tudi če je narejeno malo drugače ali na drugačen način, kot smo si zamislili.
  3. Nehamo biti ustrežljivi samo zato, da bodo z nami zadovoljni, nas imeli radi in nas ne bodo zapustili.
  4. Ne pričakujemo več od ljudi, da nas bodo rešili.
  5. Ne smilimo se sami sebi, ampak prevzamemo odgovornost za odločitve, besede in dejanja.
  6. Ni nam treba več kazati in dokazovati svoje moči, ker zaupamo vase.
  7. Ne iščemo izgovorov, ki nam ne koristijo.

Ko odpravimo strahove, jezo, razočaranja, žalost, užaljenost, samosmiljenje … pride do sprememb.  Čas prinese izkušnjo naših sprememb. Izkušnja je dokaz. Dokazi nam dajo moč in zaupanje za nove spremembe in zaupanje vase.

Spremeni se naše mišljenje o nas samih. Spremeni se naša samopodoba.

Dan ima še vedno 24 ur. Mir v nas omogoča, da je dnevnega stresa manj in uspemo ga sproti predelati, zato ne povzroča več težav. Precej enostavno, ne gre pa čez noč.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos