Včasih pridemo do točke, ko se nam zdi, da nič več ne moremo. Da smo obtičali. Da gre vsem ostalim dobro, mi pa smo ujetniki situacije, da ni pomoči, da ni izhoda. In potem se pojavi ena Jana, ki pravi, da se da. Pritegnejo ji še drugi in pravijo: »Ti sam dej. Upri se, postav meje, pejt. Nimaš kej čakat. Gas. Jest tega ne bi prenašala. Če je meni ratal, bo teb tud. Ti sam dej, pejt, kr zdej.« In vi nimate ne kam, ne s čim.

Pritiskamo na vas, da se potem počutite še bolj nesposobni in še bolj ujeti.

Poglejmo drugače. Kaj, če bi svoje prepričanje, da vam ni pomoči, čisto malo zrahljali? Recimo, da si rečete: »Res sem sita vseh teh slabih misli. Res sem sita vsega premlevanja včerajšnjega dne. Mislila bom na nekaj prijetnega.« Prav dobro vam pri tem ne bo šlo, ker bo “tisto”, kar vas muči, vedno znova butalo na dan.

“V redu” si rečete, “kaj je zdaj to?”

Bolijo včerajšnje besede. Ne morete dopovedati, dokazati, da se moti, da vam dela krivico, da niste takšni. Vprašajte se, kolikokrat ste že poskušali povedati, dokazati, da se moti. Če je število večje od 3, je vsako naslednje dokazovanje in ponavljanje samo izguba časa. Povejte si: “To, kar je včeraj rekel/rekla ni res, ne drži.« In ponavljajte ta dva stavka. »Ni res in ne drži. Ni res in ne drži.« Ponavljate in ponavljajte.

Videli boste, da vam bo odleglo.

Morda ne čisto takoj, ampak dovolj hitro. In potem se vprašajte, zakaj vam je tako pomembno, kaj misli. Zakaj vam je pomembno, kaj ta oseba misli o vas? Ni pomembno. Enostavno ni pomembno. Povejte si. “Ni važno, sploh ni pomembno, kaj si misli o meni.”

Ne zanima me in ni važno, kaj si misli o meni.

“Če tako misli, naj tako misli, ampak to je njegov/njen problem. Poskušala sem že stokrat dopovedati. Zdaj ne morem več, ne da se mi več in zato ni važno, kaj misli.”

Po nekaj dneh ali tednih boste naenkrat ugotovili, da se vam ne da več prepričevati prepričanega, da se moti, ker vas vedno znova ujame v svojo manipulacijo. Povejte si, da se vam ni treba braniti. Ko začne, samo spustite. Besede, ki jih slišite, niso vaše, mnenje je mnenje in ne dejstvo, v bistvu sploh ne gre za vas. Vi ste slučajno dovolj priročni, da strese na vas svoje nezadovoljstvo, jezo in frustracijo. Recite si:

“To ni moje. To je njegovo/njeno.”

Besede naj tako kot pridejo, odidejo. Naj se vas ne dotaknejo, naj se ne usedejo v vas. To ni vaše. So kot veter, ki pride in gre najprej, stran od vas. Povejte si, da to ni vaš problem, ampak njegov/njen. To ni vaše.

Ko vas nekdo ignorira, si povejte, da je to njegova/njena odločitev.”Ni se mi treba truditi, ker se je tako odločil/a. To ni moja odločitev, ampak njegova/njena. Če v tem uživa, naj uživa. Ne razumem in ni mi treba razumeti. Med tem lahko mislim in delam kaj prijetnega ali grem, kjer je bolj prijetno.” Reakcije druge osebe so problem te osebe in ne vaš, zato vam jih ni treba reševati. Niso vaše. Saj tudi sosedovega stanovanja ne pospravljate.

Ko bo pravi čas, se boste vprašali:

“Kaj bi meni koristilo, da bi lažje preživela tu kjer sem? Kaj bi bilo tisto, kar bi mi dvignilo razpoloženje? Kaj bi me sprostilo, razveselilo?”

Nobene horuk akcije še ni bilo. Ko ste v stiku z manipulatorjem, je važno, da se ne zapletate v njegove bitke, da se nehate truditi dokazati, da se moti, da se nehate braniti, da niste krivi in da ne prevzemate odgovornosti za njegovo počutje in razpoloženje.

“Ni važno, kaj misli. Ni pomembno, kaj reče. Ni važno, če sem spet kriva. Ni problem, če ne misli govoriti z mano. Ni važno. To je njegovo in ne moje.”

Ustvarite svoj vzporedni svet. Na začetku je že to pravi podvig. Krivda in slaba vest vam bosta dala vetra, želja po tem, da bi bili sprejeti, tudi. Ampak saj ste že vse poskusili sto in tisočkrat. “Lahko si to privoščim. Dovolim si. Nisem ne kriva, ne slaba zaradi tega. Dovolim si in v tem bom začela uživati.” Pojdite postopoma, iz dneva v dan, iz tedna v teden.

Ne primerjajte se z drugimi.  Vaša pot je samo vaša.

Ni važno, če se vam zdi, da vas drugi prehitevajo po levi ali desno. Včasih je lahko hitro – prehitro. In po nekaj mesecih si lahko rečete: “Vseeno nisem bila v tako brezizhodnem položaju, kot sem takrat mislila. Uspelo mi je.”

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos