Sprožilci tesnobe – širša družina

V družini ima vsak družinski član svoj “prostor”. Če nas odnos z drugim družinskim članom pomirja, nam polni čustveno posodo, in obratno, pravimo, da imamo ljubečo družino in harmonične odnose.

Če temu ni tako, nastajajo trenja med družinskimi člani.

Največkrat gre za občutje vrednosti, vidnosti, slišanosti, sprejetosti, pomembnosti. V primarni družini prihaja do konfliktov, pomiritev, pričakovanj, ponovnih razočaranj, umika, borbe, dokazovanja, prepričevanja, pretirane pridnosti, ustrežljivosti … nezavedno išče načine prilagoditve, ustvarja nova (lahko škodljiva) prepričanja, bolj ali manj ustrezne vzorce delovanja, odzivanja, reagiranja. Sčasoma se na ta način “čustveno spraznimo”. 

Če gre čustveno prazna – čustveno lačna oseba v partnerski odnos, to išče in hoče dobiti od partnerja. Pravi, da ljubi in upa, da on ljubi njo.

Spozna njegovo družino in najti mora svoj prostor tudi v njegovi družini. Od čustvene lakote in neustvarjenih ali praznih “prostorčkov” je odvisno, kako močno si želi sprejetosti, potrditve, pozornosti, njihovega dobrega mnenja. Potrudi se in hoče, da ji dajo to in tisto, kar rabi.

Gre tudi v obratni smeri.

Tudi njegovi družinski člani imajo svoje čustvene potrebe, stiske, strahove …

Če je čustveno dajanje in prejemanje usklajeno, če vsi dobijo to, kar rabijo, se odlično razumejo. Res se imajo radi.

Lahko se zgodi, da niso usklajeni. Vzrok je lahko v preveliki potrebi po čustveni pozornosti. Enako se lahko dogaja na drugi strani.

“Tvoja mama, oče, sestra, brat, svakinja, svak … niso prijazni z mano. Ne upoštevajo me. Ne pritrdijo mi, ampak nasprotujejo vsemu, kar rečem. Neprestano imajo pripombe. Karkoli naredim, jim ni všeč. Naredijo po svoje, čeprav sem rekla, da tega ne maram. Slišala sem, da me opravljajo. Ne marajo me in nikoli me niso marali. Kar pridejo, kadarkoli se jim zahoče ali pričakujejo, da bomo hodili tja, ker oni to hočejo. Ti vsakokrat skočiš in tečeš, ko rečejo. Postavi se zame, za naju. Povej jim, kar jim gre. Povej, da sva sedaj midva, da imava družino. Samo tiho si in nič ne rečeš. Sploh me nimaš rad in ne briga te najina družina. Razmišljam, da bi se ločila. Nima smisla, da sva še skupaj.” Tako nekako gre samogovor ali pogovor mesece, morda leta.

On ne razume nje, ona ne razume njega, oba premalo poznata tudi samega sebe, da bi našla in odkrila pravi vzrok.

Krivdo prelagata drug na drugega. Precej se prepirata in vse bolj ranita. Vse bolj sta vsak na svojem bregu, ne gradita, ampak podirata. Njuna stiska postane tesnoba.

Sprožilci tesnobe – negotovost

Spremembe prinašajo negotovost. Negotovost lahko obvladamo z dovolj zaupanja vase in v življenje. V tem primeru negotovost koristi, zavedamo se je, bolj pozorni smo na to, kaj lahko morda še storimo, kako naj reagiramo, pozorni smo pri odločitvah … imamo dovolj moči, da čakamo na izid in bomo prenesli tudi to, da se morda ne bo izšlo tako, kot si želimo.

Notranja moč, občutek vrednosti, zaupanje vase nam omogočajo, da stres relativno obvladujemo in obvladamo, in s tem zmanjšamo škodo, ki jo stres povzroči.

Če negotovosti ne obvladamo, obvlada ona nas. Negotovost je kot gnezdo, iz katerega lezejo vsiljive, grozljive misli. Gnezdo, iz katerega lezejo strahovi in scenariji in na tisoče skrbi.

Nastane notranji boj, ker se telo in nezavedno želi rešiti stresa in zato producira svoje rešitve, ki so posledica negotovosti, in ne trezne, zdrave presoje.

Takrat delamo napake. Notranji vzvodi, mehanizmi silijo in kričijo po rešitvi. Absolutno delamo v dobri veri, da se iz situacije izkopljemo, vendar v stresu in stiski navadno vse samo poslabšamo. Tako smo v začaranem krogu, ko ima “hudič mlade”.

Hudiča ni, so le čustvene energije, ki so povozile razum in sedaj kot furije norijo sem in tja, da se človeku skoraj zmeša.

Ne dajo miru podnevi, ne dajo miru ponoči.

Oseba čuti le to, da je vse bolj na majavih tleh, fizično izčrpana, psihično na tleh, preobčutljiva, ranljiva, ranjena … ne ve več, kaj naj naredi, in še vedno dela, in navadno je še slabše. Vse to vodi v tesnobo.

Sprožilci tesnobe – služba

Služba je zaradi odnosov, sprememb in negotovosti pogosto sprožilec tesnobe. Odvisni smo od drugih.

 Z meseci in leti se nabere.

Niti ne zaznamo, dokler ne ugotovimo, da z nami nekaj ni v redu, da smo utrujeni, pa ne vemo zakaj, razdražljivi, pa ne vemo zakaj, da nas kar nekaj boli, enkrat to, drugič drugo, pa ne vemo zakaj. Malo so leta, še več je stres, strahovi in pomanjkanje zaupanja vase, pomanjkanja občutka moči, pomanjkanja varnosti.

Trudimo se, garamo, vztrajamo, se primerjamo, tekmujemo, hočemo biti dobri, nepogrešljivi, pohvaljeni.

Hočemo več, bolje, hitreje. In enako delajo sodelavci. Ne izstopamo. Če že, je vprašanje časa, kdo bo naslednjič boljši.

Z delom pridejo tudi napake. Napake ne naredi samo nekdo, ki ničesar ne dela.

Vse bolj smo lahko fizično in psihično izčrpani. Nesporazumi s sodelavci in nadrejenimi se stopnjujejo, vse bolj nas prizadenejo, vse težje gremo v službi, vse težje delamo in vse težje postane vse skupaj.

Težave iz službe nosimo domov in težave od doma nosimo v službo.

Vse skupaj nastane koktajl slabega počutja, utrujenosti, razdražljivosti, jeze, nemoči, užaljenosti … Ne vemo več, kaj je pravi vzrok, kje in kako začeti, da odvozlamo klopčič, v katerega smo se nevede in nehote zamotali.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Email
Facebook
WhatsApp
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos