Zaljubljenost 2

Bolestna ali pretirana ljubosumnost je posledica slabe samopodobe, strahu pred izgubo, preokupirane navezanosti, lastninjenja … Vsiljive misli in scenariji ljubosumni osebi krojijo življenje. Pridejo iz čistega nič in naredijo katastrofo največjih razsežnosti.

Oseba, ki ne obvlada svojih misli in čustev, jim je prepuščena na milost in nemilost. In največkrat je to nemilost.

In potem vseh dramah se človek vpraša:

“Zakaj bi bil z nekom, ki ustvarja probleme, kjer jih ni.”

Ne ve in ne razume, kaj se v drugi osebi dogaja. Tudi če izve, je način reševanja napačen.

“Dokaži mi, da nimam prav,” ni pravo izhodišče.

Pravilno je: “Zaupam in vse bo v redu.”

Ja, v redu bo, če ostaneta skupaj in v redu bo, če se pokaže, da sta si preveč različna in gresta narazen.

Največkrat je bolje, če gresta narazen, kot da ostajata skupaj in eden ali drugi umira na obroke. Spoznavanje, začetni čas spoznavanja je namenjeno temu. Greva narazen ali ostaneva skupaj. Za to pa rabimo notranji občutek moči, občutek, da bomo preživeli in potem znamo spustiti, če je treba.

Nepredelane rane naredijo žensko “močno”.

Ta moč je zaščita pred novo bolečino. Zato ponavljam, da se naučite in predelajte rane same, ker vam ravno ta moč lahko naredi še več težav. In krivi so potem moški.

Ženska kaže moč  navzven, v notranjost je ranljiva.

Ta notranji konflikt povzroči, da se ukvarja z moškimi, ki niso močni, in ki jo zato vedno znova razočarajo. Z močjo ima nadzor, ki ga ne upa spustiti. Če sreča čustveno uravnoteženega moškega, ji ta ni všeč, ali pa od njega zahteva, da se dokaže.

“Kaj znaš, kaj imaš, kje si bil, kaj te zanima, česa si želiš …” in že nekaj ni dovolj dobro. Ni po njenih merilih.

“Ta naj bo prijatelj,” pravi. 

V notranjosti gorijo alarmi panike: »Nočem spustiti nadzora.«

Zavedno to zanika, nima občutka, da je to res, ko pa iščeva vzroke, kaj bi se zgodilo, če bi se vanj zaljubila, pride na dan najbolj preplašena oseba v njej.

Ko to predelava, poiščeva vzroke in vzorce, začuti moč v sebi in takrat je pripravljena na čustveno zrelega in uravnoteženega moškega, s katerim ustvarjata ljubeč odnos.

Prazni “prostorčki” in rane ustvarjajo napačna prepričanja in nerealne zahteve.

Dokler tega ne predelamo, se dogodki ponavljajo. Vedno imamo najmanj dve poti, dve možnosti. Ozavestimo in predelamo ali pa zahtevamo in pričakujemo, da bo to naredil nekdo drug namesto nas. Prvi način vodi navzgor, vse bolj varno se počutite, imate več energije, bolj ste sproščeni in zato je v vaši družbi prijetno.

V drugem primeru razočaranje sledi razočaranju, saj ne dobite tega, kar rabite. Prepiri, očitki, užaljenost, jeza jemljeta energijo, voljo in življenje postane težko, včasih pretežko.

Ljubezen se lahko začne z zaljubljenostjo, lahko se razvije iz prijateljstva, včasih nastane celo med dvema, ki ju je na začetku družil samo spolni odnos.

Zelo malo možnosti je, da dva iz začetnega kompliciranega odnosa zgradita zdrav ljubezenski odnos.

Zaljubimo se v predstavo o nekom, ljubimo to, kar oseba je. Da se ljubezen rodi in zgradi, je potreben čas. Čas spoznavanja je namenjen temu, da spoznamo sebe in drugega v skupnem razmerju, ugotovimo, kako delujeva skupaj, kaj naju ločuje in združuje, koliko sva pripravljena prisluhniti in razumeti drug drugega, koliko sva se pripravljena prilagajati, vztrajati pri svojem, sklepati kompromise, kako se drug ob drugem počutiva, koliko sva slišana in uslišana. Čas spoznavanja je namenjen temu, da se odločimo, ali ostaneva skupaj ali greva narazen.

V odnos vstopamo s svojimi prepričanji, preteklimi izkušnjami, morda nepredelanimi ranami preteklih razmerij.

Ne moremo se zaljubiti v vsakega in tudi vsi se ne zaljubijo v nas.

Ko se najdeta dva dobra človeka, je lepo, če jima preteklost, čustvene rane in neobvladane čustvene energije ne uničijo odnosa, v katerem bi se počutila varno, zaželeno, pomembno, ljubljeno.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos