Sama za božič

Božič, čarobni božič je najlepši dan leta z vso svojo toplino, pričakovanji in sanjami. Potica in cimetove zvezdice, čaj z medom in kuhano vino, prižgan kamin in pogled na snežinke, božična smrekica, skrbno izbrana darila, lepo počesani in oblečeni otroci,  slavnostno pogrnjena miza z božično zvezdo, ljubeč mož, ki sprejema sorodnike… in še in še in še…

Sanje vsega leta skoncentrirane v en večer, v en dan.

Zato je božič najlepši dan leta.

Božič je tudi najtežji dan leta za tiste, ki nimajo komu narezati potice. Za tiste, ki nimajo komu pripraviti daril. Za tiste, ki niso nikamor povabljeni in nimajo koga povabiti na večerjo ali kosilo, a si to neskončno želijo.

Božič je tudi najtežji dan leta za tiste, ki se otroci raje stepejo med samo, kot da bi se lepo igrali. Za tiste, ki si z možem ali partnerjem skočita v lase tik pred idilično večerjo ali kosilom. Za tiste, ki si neskončno želijo ljubečih odnosov vsaj en dan v letu. Za tiste, ki morajo zaradi ljubega miru in tradicije vabiti ali hoditi v goste k ljudem, ki jih s svojimi pripombami vedno znova prizadenejo, za tiste, ki dobijo že desetič enako darilo – gel za tuširanje…

Božič je tudi najtežji dan leta za tiste, ki so se jim podrle sanje o družini, ki so se razšli ali ločili. Otroci bodo preživeli praznike z njim in njegovo “tanovo”. “Oni so družina, ona postaja njihova mami, on ima to, kar sem si jaz želela, za kar sem delala, se trudila.” Boli, razjeda, peče…

Božič je tudi najtežji dan leta tudi za tiste, ki ga bodo zaradi smrti ljubljene osebe prvič preživeli sami.

Božič je tudi najtežji dan leta tudi za tiste, ki jih zdaj nisem omenila, a so se jim iz kakršnih koli razlogov podrle sanje, želje, hrepenenja.

A letošnji božič bo drugačen.

Nič več ne boš sama, razočarana, ne bo bolelo in ne boš jokala. Ne boš pozabljena od celega sveta in ne boš osamljena sredi množice ljudi.

Ta božič bo tvoj, samo tvoj.

Morda prvi božič v tvojem življenju.

Poskusi, dovoli si, kaj lahko izgubiš? Opusti pričakovanja, opusti kontrolo, opusti scenarije, kako bi moralo biti. Spusti, predihaj, sprosti se. Naj bo drugače. Dovoli.

Najprej pojdi ven iz cone “ubogi Jaz” in pojdi v cono “res mi gre dobro”.

Če si obkrožena z domačimi in se ti zdi, da si kljub vsemu sama, se motiš. Imaš sebe. Vse kar delaš in kar boš naredila, boš naredila zase, ker ti tako želiš.  Ne boš pospravljala za druge, ampak zase, ker želiš imeti pospravljeno; ne boš kuhala za druge, ampak boš zase, ker želiš nahraniti ljudi, ki jih imaš rada in ti veliko pomenijo; vse kar boš delala, boš storila zase.

Če si sama in se ti zdi, da nimaš nikogar, se motiš. Imaš sebe. Najprej začni ceniti sebe, začni uživati v svoji družbi, nisi sama.  

Če si ločena in se ti zdi, da ti še otroke jemlje in ti nimaš nikogar, se motiš. Imaš sebe. Nihče ti ničesar ne jemlje, vedno boš mami svojim otrokom, pa čeprav jih ta večer ali dan fizično ni pri tebi. Rada jih imaš iz vsega srca in lepo ti je, da je njim lepo. Samo to. Tudi tebi je, ker veš, da boš vedno njihova mami.

Če je ta svet zapustila oseba tvojega življenja in ti nimaš več nikogar, se motiš. Imaš sebe. Ljudje zapustijo na zemlji samo telo. Ostaja njihova ljubezen, čutimo njihova prisotnost, težko se je sprijazniti, boli, a za vedno si povezana z dušo, ki te ljubi, čuva in skrbi zate.

In tudi vsi tisti, ki niste omenjeni, a ste kljub temu sami. Niste. Nihče ni sam.

V tebi je lepa, prijetna, prijazna majhna deklica, ki si želi preživeti večer in dan s tabo. Nisi sama, le dovoli ji, da te objame, dovoli ji, da ti pove, da začutiš, kako izjemna si, kako si zaslužiš in kako ti daje ljubezen vsega sveta.

Zato ne boš pričakovala, ampak se boš prepustila. Sklenila boš, da bo letošnji božič drugačen. Če v prejšnjih nisi uživala, uživaj v tem. Predihaj in prepusti se, vse bo v redu. Objemi se, obdari se in ponovno se objemi. Skleni roke okrog sebe in povej deklici, da jo imaš rada, da je najboljša družba in da ta božič ničesar več ne potrebujeta. Zato je tvoj božič čaroben.

Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave

Vredna si

Draga vredna in pomembna,

slišana si.

Ali veš, da si čudovita?
Ali veš, da si dovolj dobra?
Ali veš, da je to dovolj?

Pojdiva drugače.

Če bi gledala film svojega življenja kot nepristranski opazovalec, bi rekla:
“To žensko občudujem. Vredna, pametna, sposobna, dovolj dobra, pomembna …”

To si TI. Rada bi, da vidiš sebe v pravi luči. Vredna si, zato ker si. Slišana si. Pomembna si. Si čudež življenja in svet brez tebe ne bi bil popoln.

Nesi to sporočilo dalje. Odnesi ga svoji prijateljici, sestri, znanki. Naj ve, da je tudi ona čudovita, da je čudež življenja.

Objem 🌻
Jana

Hvala, ker delite 💖

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Zadnje objave

Čarobni odnos

FB skupina - nadgradnja knjige Čarobni odnos